In de RES 1.0 moet het bod van 1,35 TWh concreet worden gemaakt. Dat gebeurt aan de hand van een proces met vijf stappen waarin samen met belanghebbenden de mogelijkheden (ruimtelijke alternatieven) worden verkend onder het motto samen d'ran.
Dit proces van samen verkennen noemen we participatie. Participatie is het betrekken (meepraten, meedenken, meedoen en/of meebeslissen) van belanghebbenden bij een project of proces. Dit zorgt ervoor dat verschillende perspectieven, kennis, belangen, wensen en bezwaren snel op tafel komen en meewegen bij de keuzen die gemaakt moeten worden. Daarnaast kan participatie zorgen voor (meer) begrip, acceptatie en draagvlak voor de energietransitie.
Groepen belanghebbenden
De RES Achterhoek betrekt in elke processtap belanghebbenden die verdeeld zijn in de volgende groepen:
Bestuurlijke participatie
Volksvertegenwoordigers
De volksvertegenwoordigers (gemeenteraden, de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap) besluiten over de RES 1.0. Zij spelen in het RES-proces dus een belangrijke rol. Daarom is voor hen in het proces (extra) ruimte ingebouwd om zich (te laten) informeren en betrekken.
De volksvertegenwoordigers worden hierbij primair ondersteund door hun eigen gemeente/organisatie en daarnaast door de projectorganisatie RES Achterhoek. Volksvertegenwoordigers hebben ook de eigen verantwoordelijkheid om zich te (laten) informeren en/of andere initiatieven te ontplooien.
Stuurgroep
De stuurgroep heeft een adviserende rol richting de (overheids)RES-partners die over de RES 1.0 besluiten. De stuurgroep kan, waar nodig, ruimte creëren om met de nodige diepgang op de productie van duurzame energie in de Achterhoek te reflecteren en waar mogelijk aansluiting te vinden bij oplossingen van andere vraagstukken in de regio. De stuurgroep bestaat uit bestuurders van de acht gemeenten, Waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland en vertegenwoordigers van netbeherder Liander en professionele (belangen)organisaties.
Bestuurders (RES-partners)
De verantwoordelijk bestuurders bespreken op reguliere momenten de voortgang en nemen besluiten over tussenresultaten en de te nemen stappen, geadviseerd door de stuurgroep.
Maatschappelijke participatie
Professionele belanghebbenden
Dit zijn o.a. ondernemers, (maatschappelijke) organisaties, agrariërs, inwonerorganisaties etc. Zij worden voor de diverse sessies uitgenodigd om inhoudelijke inbreng te leveren op regionaal niveau.
Inwoners
Inwoners zijn belangrijke belanghebbenden, zij worden in de fase van de RES 1.0 betrokken op regionaal niveau. Lokale participatie onder inwoners is aan de orde geweest bij het opstellen van de RODE-beleid bij de gemeenten. In de RES 2.0 zal inwonersparticipatie ook weer meer lokaal uitgevoerd worden via de gemeenten; in die fase gaat het vooral om de locaties waar duurzame energie opgewekt kan worden.
Jongeren
Jongeren (< 35 jaar) worden primair betrokken door JongRES Achterhoek. Deze club zet zich in om de stem van jongeren mee te laten klinken in de RES Achterhoek. Zij organiseren eigen events en zetten eigen tools in om jongeren te betrekken.
Grootschalige online peiling over duurzame energie
Van 1 t/m 21 maart 2021 vond een grootschalige online peiling plaats over duurzame energie in de Achterhoek. In slechts 3 minuten konden inwoners u ‘swipend’ aangeven wat zij vinden van verschillende mogelijkheden voor windmolens en zonneparken. De resultaten van de Swipocratie worden meegenomen in de RES 1.0.
Tijdlijn proces RES 1.0 - stappen en participatie
In onderstaande tijdlijn is te zien wanneer welke groepen belanghebbenden zijn/worden uitegnodigd om inhoudelijke inbreng te leveren in het RES-proces.
Download hier de pdf van de tijdlijn RES 1.0 Achterhoek
Opbrengsten tot nu toe
Klik hieronder door naar de verschillende onderdelen van de RES 1.0
Lees ook het hele verhaal van de RES Achterhoek >>