Wat is RES 1.0
De 30 energieregio’s hebben inmiddels een eerste Regionale Energiestrategie opgesteld: de RES 1.0. De Achterhoek streeft ernaar om tegen 2030 1,35 TWh duurzame energie op te wekken, voornamelijk uit zon- en windbronnen, met een focus op windenergie. In de RES 1.0 is dit bod van 1,35 TWh concreet gemaakt.
Koppelkansen
De RES 1.0 verkent koppelkansen: hoe kan grootschalige opwek van duurzame energie een plek krijgen in he landschap en daar gecombineerd worden met andere ruimtelijke opgaven, zoals landschapsbehoud en landbouw?
Ook de Regionale Structuur Warmte (RSW) is in de RES 1.0 verder concreet gemaakt. Hoe kunnen regionale warmtebronnen gebruikt worden voor verwarming van gebouwen? Deze RSW vormt input voor de Transitievisie Warmte van de gemeenten, waarin zij beschrijven hoe gebouwen in de toekomst duurzaam verwarmd kunnen worden.
Samen d’r an
De RES 1.0 is tot stand gekomen in een participatieproces onder het motto ‘Samen d'ran’, om zo diverse perspectieven te integreren in de plannen en draagvlak te creëren voor de energietransitie.
Tijdens (online) ateliers, sessies en bijeenkomsten hebben verschillende belanghebbenden meegedacht. Denk aan de volksvertegenwoordigers (gemeenteraden, de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap), de stuurgroep (bestuurders van de acht gemeenten, Waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland en vertegenwoordigers van netbeheerder Liander) en professionele (belangen)organisaties zoals ondernemers en agrariërs en inwonersbelangengroepen.
De belanghebbenden worden betrokken bij het gehele proces, vanaf de eerste stappen tot aan de besluitvorming.
Onderbouwing
Bij de RES 1.0 hoort een achtergronddocument met onderbouwing van de RES-opgave en de zoekgebieden voor windenergie. Hierin wordt beschreven hoe de gewenste verdeling tussen zonne-energie op daken, zonne-energie op land en windenergie tot stand is gekomen. Het beschrijft ook hoe de potentiële locaties (zoekgebieden) voor windturbines in de RES 1.0 zijn beoordeeld en geselecteerd. De definitieve vaststelling van mogelijke projectgebieden vindt overigens plaats na grondig onderzoek en in nauwe samenwerking met betrokkenen zoals omwonenden, netbeheerders en bedrijven.