Proces-cyclus
Een van de belangrijkste onderdelen in de RES 1.0 is de ruimtelijke uitwerking van het bod van 1,35 TWh. Hiervoor is een proces met vijf stappen uitgelijnd dat onder andere bestaat uit verschillende (online) sessies (ateliers/bijeenkomsten) met verschillende groepen belanghebbenden.
Tijdens deze sessies wordt met de belanghebbenden onderzocht hoe deze 1,35 TWh aan hernieuwbare energie met inzet van zon en wind kan worden opgewekt en waar mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van de benodigde zonneparken en windmolens.
De resultaten van de voorgaande sessie atelier vormen de inhoudelijke input voor het volgende atelier en voor het proces. Iedere bijeenkomst is als het ware een bouwsteen voor de volgende stap in het proces RES 1.0. De regio wordt hierin ondersteund door het consortium ROM3D en partners.
Opbrengsten atelier -> ambtenaren -> stuurgroep -> bestuurders -> input voor volgend atelier
Voordat de resultaten van een atelier worden ingebracht bij een volgend atelier, worden ze voorgelegd aan de ambtenaren die dit weer voorbereiden voor de stuurgroep. De stuurgroep geeft een advies over de resultaten aan de bestuurders (wethouders duurzaamheid van de gemeenten, gedeputeerde provincie Gelderland en dagelijks bestuurslid van Waterschap Rijn en IJssel). Als deze bestuurders positief besluiten, dat kan ook met voorwaarden zijn, worden de resultaten vrijgegeven voor het volgende atelier.
Op deze wijze worden de eigenaren en overige belanghebbenden betrokken bij iedere vervolgstap en wordt voorkomen dat aan het einde van het proces partijen verrast worden door de uitkomsten. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen het eens is met de uitkomsten.
Tijdlijn proces RES 1.0 - stappen en participatie
Bekijk hieronder de vijf processtappen.
Download hier de pdf van de tijdlijn RES 1.0 Achterhoek
Klik hieronder door naar de verschillende onderdelen van de RES 1.0
Lees ook het hele verhaal van de RES Achterhoek >>