Geef uw mening over een duurzame Achterhoek en swipe mee!
Van 1 t/m 21 maart 2021 vindt een grootschalige online peiling plaats over duurzame energie in de Achterhoek. In slechts 3 minuten kunt u ‘swipend’ aangeven wat u vindt van verschillende mogelijkheden voor windmolens en zonneparken. De resultaten van de Swipocratie worden meegenomen in de RES 1.0.
Waarom een online peiling?
In de Achterhoek maken de acht gemeenten, de provincie, het waterschap en de netbeheerder een plan (Regionale Energiestrategie) voor het opwekken van duurzame energie met zon en wind. Dit doen ze onder het motto 'samen d'ran'. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk belanghebbenden de gelegenheid te geven om mee te praten, mee te denken en/of hun mening laten geven.
Dat kan tijdens de diverse (online) bijeenkomsten én van 1 t/m 21 maart 2021 ook via een grootschalige online peiling, ook wel Swipocratie genoemd. Deelnemers kunnen heel gemakkelijk in ca. 3 minuten hun mening geven over een duurzame omgeving door te swipen. Voor de één kan bijvoorbeeld de overstap naar duurzame energie niet snel genoeg gaan. De ander wacht liever op nieuwe technieken, of vindt het helemaal niet urgent.
Wat vindt u?
Geef ‘swipend’ uw mening over de verschillende mogelijkheden voor windmolens en zonneparken. Ga naar https://achterhoek.swipocratie.nl en swipe mee! Dat kan t/m zondag 21 maart a.s. De resultaten van de Swipocratie worden meegenomen in de RES Achterhoek die invulling geeft aan het onderdeel grootschalig opwekken van duurzame energie uit het Klimaatakkoord. Meer informatie over de RES Achterhoek >>
Help mee om de Swipocratie te verspreiden!
Hoe meer deelnemers, hoe beter het beeld wordt over hoe Achterhoekers over duurzame energie denken. Dus vraag ook uw familie, vrienden, buren en collega's om deel te nemen!
Dit kunt u zo doen:
- Stuur de link van/naar de Swipocratie (https://achterhoek.swipocratie.nl) per e-mail en/of WhatsApp door naar uw zakelijke en/of persoonlijke netwerk. Onder dit bericht vindt u voorneeldteksten en afbeeldingen die u hiervoor kunt gebruiken (kopiëren en plakken).
- Plaats een bericht op uw social mediakanalen, zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. Onder dit bericht vindt u voorbeeldteksten en afbeeldingen die u hiervoor kunt gebruiken (kopiëren en plakken).
- Goed om te weten: de link werkt alleen met https:// ervoor (www werkt niet).
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking, mede namens de eigenaren van de RES Achterhoek: 8 gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en partner netbeheerder Liander.
Mocht u vragen hebben, laat het ons gerust weten via info@resachterhoek.nl
Voorbeeldteksten om te gebruiken bij het verspreiden van de Swipocratie:
Tekst 1: Facebook, Instagram en LinkedIn
Windmolens op een bedrijventerrein, in het weiland of helemaal geen windmolens? Of liever zonneparken? Welke keuzes zou jij maken voor de Achterhoek? 👉 Ga naar https://achterhoek.swipocratie.nl en geef jouw mening in 3 minuten swipen. 👍🏻= eens 👎🏻 = oneens. Ik heb ook mijn mening gegeven.
In de Achterhoek maken 8 gemeenten, de provincie en het waterschap een plan (Regionale Energiestrategie/RES) voor het opwekken van duurzame energie met zon en wind, net als in de rest van Nederland. Voor de één kan de overstap naar duurzame energie niet snel genoeg gaan. De ander wacht liever op nieuwe technieken of vindt het helemaal niet urgent.
Wat vind jij? 👉 Geef je mening in 3 minuten over duurzame energie in de Achterhoek. Swipe op https://achterhoek.swipocratie.nl en laat je laat je stem horen in het belang van de toekomst van de Achterhoek.
📣 Deel dit bericht, hoe meer meningen hoe beter!
#RESAchterhoek #JongRESAchterhoek #achterhoekswipocratie #energietransitie
Tekst 2: Twitter
Laat ook weten welke keuzes jij zou maken over windmolens en zonneparken in de Achterhoek. Geef in 3 min. jouw mening door naar links of rechts te swipen via https://achterhoek.swipocratie.nl. Doe mee in het belang van de toekomst van de Achterhoek en retweet! #achterhoekswipocratie
Tekst 3: WhatsApp
Tip: kopieer dit bericht makkelijk naar je telefoon via https://web.whatsapp.com/.
Hi! Ik heb net geswiped welke keuzes ik zou maken om in de Achterhoek duurzame energie op te wekken. Geef ook jouw mening over onder andere windmolens en zonneparken door naar links of rechts te swipen. Dat kost je maar 3 minuten. Ga naar https://achterhoek.swipocratie.nl en doe mee in het belang van de toekomst van de Achterhoek 👍. PS. Stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door.
Tekst 4: E-mail
Beste [naam],
Ik heb net geswiped welke keuzes ik zou maken om in de Achterhoek duurzame energie op te wekken. Geef ook jouw mening over onder andere windmolens en zonneparken door naar links of rechts te swipen. Dat kost je maar 3 minuten. Ga naar https://achterhoek.swipocratie.nl en doe mee in het belang van de toekomst van de Achterhoek.
De resultaten worden meegenomen in de Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek. Dit is een plan dat de acht gemeenten, de provincie, het waterschap en de netbeheerder maken voor het opwekken van duurzame energie met zon en wind. Dit doen ze onder het motto 'samen d'ran'. Ook inwoners worden betrokken, onder andere via deze grootschalige peiling via de online tool Swipocratie.
Ik ben eerder betrokken geweest bij de RES Achterhoek en help daarom mee om de Swipocratie onder de aandacht te brengen. Stuur dit bericht ook door naar jouw netwerk, hoe meer meningen hoe beter.
Met vriendelijke groet,
[naam afzender]
Afbeeldingen om te gebruiken (kopiëren en plakken)
Waarom hebben we duurzame energie nodig?
Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat we minder energie gaan gebruiken en energie duurzaam opwekken. Deze verandering wordt ook wel de energietransitie genoemd: we schakelen voor het maken van elektriciteit en warmte over van fossiele brandstoffen (kolen, gas, etc.) naar duurzame energie dat geproduceerd wordt met wind en zon. Er zijn hierover wereldwijd afspraken gemaakt in een Klimaatakkoord, waar ook Nederland aan meedoet. Dus ook in de Achterhoek zal steeds meer duurzame energie worden opgewekt.
De acht Achterhoekse gemeenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander maken hiervoor een plan, een Regionale Energiestrategie (RES). Een soort kijkje in een toekomst waarin ook u steeds meer duurzame energie en warmte gebruikt, die in uw (buur)gemeente op een duurzame manier wordt gemaakt. Meer informatie over de RES Achterhoek >>